A partir dels principis establerts per l’estratègia ATRI, la iniciativa pretén explorar noves solucions de coproducció d’habitatge assequible i sostenible per a joves.
BIT Habitat (Barcelona Institute of Technology for the Habitat) és una fundació creada per l’Ajuntament de Barcelona per promoure la innovació urbana als vessants social, econòmic, urbanístic i tecnològic. Situada a l’antiga nau industrial de Ca l’Alier, al barri del Poblenou, la institució es dedica a buscar respostes als principals reptes als quals s’enfronten les ciutats. El 2021, ha llançat per segona vegada la convocatòria La Ciutat Proactiva, que ofereix suport tècnic i financer a projectes d’innovació orientats a fer de les ciutats llocs més inclusius, saludables i sostenibles. Amb clara vocació internacional, la convocatòria fomenta a més la col·laboració transdisciplinària entre l’administració pública, l’acadèmia, el teixit empresarial i la ciutadania.
En aquesta darrera edició, han estat seleccionats un total d’onze projectes adreçats a facilitar que les ciutats facin front a l’emergència climàtica o que duguin a terme una transició digital justa i inclusiva. El darrer 12 de novembre, aquestes propostes es van presentar en públic en el marc de la Barcelona Innova Week, en un acte que va comptar amb la participació de la tercera tinenta d’Alcaldia, Laia Bonet. Tres d’elles són microprojectes que dotan de nous reptes la xarxa municipal d’Ateneus de Fabricació. Es tracta de Cibico, Fabricació digital per a la millora del Benet Corner i Forma – Plataforma Oberta de Customització de Productes. Les vuit restants, de més calat, rebran fins a 100.000 € per desenvolupar prototips o proves pilot amb un grau de concreció i maduresa prou alt com perquè els seus resultats puguin ser empíricament comprovats mitjançant indicadors objectius. Són Assessoria de transició agroecològica per a col·lectivitats, Aulamar, Barcelona Restauració Circular, Laboratori Ciutadà de Salut Urbana, Notable, R-Barceloneta, Llindars urbans i WikiHousing Barcelona.Aquesta darrera proposta és la primera aplicació pràctica del programa marc WikiHousing, que pretén desenvolupar a moltes altres ciutats experiències pràctiques de coproducció d’habitatge públic per a joves, sempre basades en la conjugació de la innovació tècnica amb la participació ciutadana. Aquest programa, concebut per Straddle3, Societat Orgànica i La Hidra Cooperativa, s’inspira en els principis establerts per l’estratègia ATRI, que proposa combatre les crisis ambiental i habitacular mitjançant la inserció d’unitats d’habitatge prefabricat, assequible i sostenible en barris compactes, caminables i amenaçats per processos de gentrificació. Fins ara, ATRI ja s’ha materialitzat diverses vegades, com és el cas dels allotjaments d’emergència APROP, al Barri Gòtic de Barcelona, o una promoció d’habitatges públics per a joves que s’està construint a Caldes de Montbui. La principal especificitat de WikiHosuing Barcelona respecte a d’altres experiències de l’estratègia ATRI és que aborda la coproducció d’habitatge públic tot fent èmfasi en la participació i la formació de la gent jove, un col·lectiu especialment afectat per la precarietat residencial. Ho fa tot apostant per la col·laboració de departaments municipals —com ara els Ateneus de Fabricació, la Regidoria d’Habitatge o el Consell de la Joventut de Barcelona—, institucions acadèmiques —com ara l’Escola Sert del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC)— i empreses especialitzades, en un procés de codiseny, autoconstrucció assistida i cogestió comunitària protagonitzat per joves. El procés, que durarà tot un any, difondrà en temps real i en codi obert tots els aprenentatges acumulats i culminarà amb el muntatge d’un prototip real amb diverses unitats d’habitatge públic, que es faran servir com a tals.