Un procés participatiu per a la construcció sostenible d’habitatge públic per a joves
01 Mar 2022

Oberta la inscripció a WikiHousing Barcelona

Si vius a Barcelona i tens entre 18 i 30 anys, pots sumar-te a una aventura de formació, apoderament i codiseny que durarà tot un any i culminarà amb l'autoconstrucció i autogestió d'un prototip real d'habitatge públic i ecològic per a joves.

Avui s’obre la inscripció a WikiHousing Barcelona, ​​una aventura de formació, apoderament i codiseny que durarà tot un any i culminarà amb l’autoconstrucció i l’autogestió d’un prototip real d’habitatge públic i ecològic per a joves. La convocatòria s’adreça a persones d’entre 18 i 30 anys que visquin a la capital catalana i vulguin implicar-se en la defensa del dret a l’habitatge. La inscripció, que es pot fer emplenant aquest formulari, estarà oberta des d’avui fins al proper 18 de març a les 13h. Permetrà als sol·licitants assistir a les sessions de la primera etapa del procés, que és la de caràcter més teòric i inclourà xerrades d’experts sobre qüestions tan diverses com les diverses vies d’accés a l’habitatge assequible o els múltiples avantatges ambientals de la prefabricació lleugera i en sec. També constarà de debats i visites guiades a diferents llocs d’interès. El programa d’activitats complet es pot consultar aquí

La inscripció a aquesta primera etapa, que està limitada a cinquanta participants, és totalment gratuïta i comportarà l’obtenció d’un certificat de capacitació tècnica. En cas que les sol·licituds excedeixin les places disponibles, s’aplicaran criteris de selecció basats en factors inclusius que garanteixin la diversitat de gènere, d’origen, d’edat i de coneixements. També es tindrà en compte l’interès dels aspirants a partir d’una carta de motivació. Sempre que les mesures de prevenció contra la COVID-19 ho permetin, les sessions d’aquesta etapa seran presencials i tindran lloc els dimarts i dijous a la tarda, tant a l’Ateneu de Fabricació de les Corts com a l’Escola Sert del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya.

Tot i així, les sessions també es retransmetran en línia i en directe, de manera que hi puguin participar persones d’altres territoris, més enllà de la cinquantena de places presencials. A més, els vídeos de les sessions seran posteriorment publicats a la web de WikiHousing, a fi que quedin indefinidament a l’abast de tothom. La següent etapa del procés consistirà en l’organització de múltiples tallers pràctics de codisseny, prefabricació de components i muntatge del prototip. El procés culminarà amb una tercera etapa de vivència i cogestió del prototip. Inclourà el monitoratge de la seva eficiència bioclimàtica i el balanç dels resultats, que es compartirà en temps real i en codi obert. En cas que al llarg del procés quedin places vacants, s’acceptaran noves incorporacions.